Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2017 13:36 - Овидий - откъси
Автор: ard Категория: Други   
Прочетен: 962 Коментари: 15 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                          Овидий - откъси

image


Овидий "Писма от Понта" - откъс

"Няма как, шестата пролет сред гетите, кожи навлекли,
вече прекарвам злочест на кимерийския бряг.
Може ли твърдият кремък, желязото да се сравнява,
скъпи ми Албинован, с неизтощимия мен?
Капката камък дълбае, изтрива се пръстен на пръста,
даже лемежът извит в почвата тулен тъней.
Времето всичко руши и разяжда, но само не мене,
също смъртта отклоних чрез твърдостта си от мен."

Овидий "Тъги" -откъс

"Варваринът тук съм аз, че от никого не съм разбиран.
Смее се глупият гет, слушайки моята реч.
Навярно често пред мене злословят за моята мъка,
сигур упрекват ме зарад прокудата ми."

Овидий -"Любовни елегии" -откъс

"Кръшкат красивите. Чиста е тази, която не търсят.
По-простовата жена ще се предложи сама"

Овидий -"Тъги" -откъс

"Докато бъдеш щастлив наброяваш приятели много,
времето щом се смрачи, ти си оставаш пак сам."

Овидий "Любовно изкуство" -откъс

"Крехък дар е красотата, с годините тя отминава,
колкото по продължи, толкова по се смали"

Овидий "Тъги" - откъс

"Никога мравки не ще се забързат към житница празна,
от обеднелия дом бяга приятелят стар.
Сянката като съпътства човека под ясното слънце,
но щом потули се то, с него побягва и тя,
следва така колеблива тълпа на Фортуна лъчите,
щом ги притули тъма, чезне самата тълпа."

..........................................................................................................

Публий Овидий Назон е роден през 43 г. пр.н.е. в градчето Сулмон, на 120 км от столицата Рим. Семейството му принадлежало към конническото съсловие.

На 17-годишна възраст бил изпратен в Рим да изучава риторика. Понеже поезията го привличала все по-силно, баща му го изпратил в Атина, тогавашния град на науките. Това обаче не намалило, а подсилило любовта му към музата. Когато след тригодишно отсъствие се завърнал в Рим, низшите съдебни длъжности не го задоволили, напуснал завинаги кариерата на юрист и се отдал на литературна дейност.

Известност му донася още първата му книга „Любовни елегии“. Но истинска литературна слава добива след сбирката си „Любовно изкуство“. Тая книга възбудила гнева на император Октавиан Август, който видял в нея посегателство срещу добродетелите на империята. Предполага се, че тя е послужила като повод за изгнанието на поета, макар че съществените причини и досега остават неизяснени. Така или иначе, Овидий прекарва последните десет години от живота си заточен в Томи, днешна Констанца -Румъния. Не му помогнали дори похвалните оди към императора, които поетът изпращал от Томи в Рим. Починал през 18 г. от н.е. в Томи, Римска империя.

image

image

image
/Горните три снимки са от днешна Констанца - Румъния/.Тагове:   овидий - откъси,


Гласувай:
18
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. troia - Здравей, Ард!
16.07.2017 14:19
Доста се позабавих с коментарчето си, но не можах да намеря една книга със старогръцка лирика, която бях чела преди време и много ми хареса.
Открих това:
http://sersemi/books/book/217
Имам проблеми при влизането в сайта Моята библиотека.
Винаги са ми били интересни древните поети. Съмнявам, че Овидий е бил заточен, защото поезията му не е отговаряла на морала, като знаем какъв висок морал са имали римляните.:)
Поздрави!
цитирай
2. ard - Здравей troia !
16.07.2017 15:21
troia написа:
Доста се позабавих с коментарчето си, но не можах да намеря една книга със старогръцка лирика, която бях чела преди време и много ми хареса.
Открих това:
http://sersemi/books/book/217
Имам проблеми при влизането в сайта Моята библиотека.
Винаги са ми били интересни древните поети. Съмнявам, че Овидий е бил заточен, защото поезията му не е отговаряла на морала, като знаем какъв висок морал са имали римляните.:)
Поздрави!


Древните поети и на мен са ми интересни, намирам ги за по-честни, и не така завоалирани като някои днешни. Благодаря ти за линка, ще погледна по-късно.
А за "високия" морал на римляните - и те са били хора като нас, имало е всякакви.

Овидий е живял по времето на Октавиан Август - наследникът на Юлий Цезар, месец Август е наречен на този император. Специално за теб ето нещо и за император Октавиан Август:
"В източните провинции на империята е обичайно владетелите да бъдат почитани като богове. Октавиан поема друг път. Забранява всички религиозни обреди, отнасящи се само до него. Компромисът е личността му да се свързва с Рим в рамките на един държавен култ. Официално Октавиан не допуска да бъде почитан като бог приживе, макар да се нарича син на божествения Цезар.

В религиозен план се възстановяват позабравени римски обичаи, западнали храмове биват реставрирани. Тук намира подкрепа в лицето на философи и писатели като историка Тит Ливий, писателите Вергилий, Хораций, Проперций и Овидий.
Увеличава числото на преторите и те стават 16. Преразглежда старите закони и въвежда някои нови: за разкоша, за прелюбодеянието и разврата; за подкупите, за порядките в брака за всички съсловия. За особено важно смятал римският народ да остане чист от чуждоземни примеси или робска кръв. Поради това давал римско гражданство много трудно."
цитирай
3. ard - за Октавиан Август
16.07.2017 15:26
"Принципатът на Август е време на разцвет за римската култура, разбира се тясно свързано с нуждите на правителствената и религиозната идеология. Към това явление се числят не само постиженията на архитектурата, изобразителните изкуства и различните науки, но също и тези на литературата и реториката. През Августовата епоха творят талантливи автори като Вергилий, Хораций, Овидий и други. Създават се значими произведения като епическата поема „Енеида“ и много други. Голям принос за културния подем има сътрудника на Август – Меценат, който подпомага творците.

През януари 27 г. с постановление на римския Сенат месец Секстилий е преименуван в Август на името на императора.

Факти за Октавиан Август

За външния вид на Август, Светоний казва, че бил „много красив“. Лицето му било „спокойно и ведро“. Имал „светли и бляскави очи“.
Светоний е отделил достатъчно място в своето изложение за Август, където описва някои негови особености.
Октавиан използвал обикновена храна. Обичал груб хляб, влажно сирене, малки рибки и зелени смокини. Не пиел много вино.
Наричал се „любимец на Аполон“ и всячески подчертавал връзката си с това божество (в т.ч. построява нови храмове на Аполон, както и сече монети с неговия образ).

Жилищата, които обитавал Август били скромни – не се отличавали нито с размерите си, нито с разкош. В началото живеел близо до Форума, в дом, принадлежал някога на оратора Калв, а след това на Палатин, в домът на Хортензий. Светоний казва, че е спал повече от 40 г. в една и съща спалня и зиме и лете. Големи и разкошни домове не търпял и даже струващия немалко пари дворец на Юлия младша заповядал да бъде разрушен до основи. Когато имал гости, извиквал музиканти, актьори, но най-често – разказвачи."
цитирай
4. kvg55 - Класиката винаги може да ти каже ...
16.07.2017 17:51
Класиката винаги може да ти каже нещо.
цитирай
5. ard - здравей kvg55
16.07.2017 19:31
kvg55 написа:
Класиката винаги може да ти каже нещо.


В класиката всеки намира нещо за себе си, или от себе си :)
Надявам се, и ти си открил някакво сходство със себе си, в написаното преди много години независимо дали от този автор или друг.

Хубава вечер ти желая!
цитирай
6. troia - Ард,
16.07.2017 20:30
благодаря ти за подробната и детайлна информация за управлението на Октавиан Август. Бих казала, че му симпатизираш и го харесваш като император. По негово време е царял мир и разцвет на изкуствата. Преди време бях чела малка историческа книга за римските императори и вътре пишеше за интриги, разврат, убийства на близки роднини и всичко в името на властта. Бях отвратена и като цяло нямам добро мнение за онези времена. Виж, изкуството е друго нещо. То показва, че хората в древността са се вълнували от същите неща като нас: чест, смелост, любов, достойнство, почитане на Боговете и култ към младостта и красотата.
Приятна вечер!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Ард!
16.07.2017 20:41
Счита се, че причината за интернирането на Овидий, любимец на Август, е Юлия-дъщеря му ". Прославила" се с оргиите си! Особено след смъртта на Агрипа. Овидий също имал вземане-даване с нея и затова Август бил безкомпромисен!
На сенаторите, които се застъпили за Юлия, да не бъде така строг към нея, да не я заточава, пожелал и на тях такива дъщери! За да разберат какво означава това за един баща!
А тя е единствената му дъщеря! Общото им дете с Оливия умира като бебе!
Та Овидий е минал покрай нашите брегове и се е възхитил от високите стени на Анхиало!
Хубава вечер!
цитирай
8. mt46 - Овидий
16.07.2017 21:20
не ми е любим автор. Избрах си този откъс:
"Докато бъдеш щастлив, наброяваш приятели много,
времето щом се смрачи, ти си оставаш пак сам."
цитирай
9. germantiger - Поздрави!
16.07.2017 23:27
Откъсите от Овидий предизвикват размисъл, особео тези за материалното и дружбата на хората, явно привидна и свързана с материално и телесно. Баща ми Бог да го прости към края на живота си беше стигнал до същите изводи и няма как да е иначе.

Много благодаря също за инфото за личността на Октавиан Август - изключителен НЕХРИСТИЯНСКИ император!
цитирай
10. germantiger - 2
16.07.2017 23:29
Изображението за, а не на Овидий е добро, трите фотоса накрая са отново малки, но може би това е твоя стил и почерк да не са набиват на очи картините в твои постинги?!

Наистина приятен постинг въпреки подледния коментиран детайл от мен.
цитирай
11. ard - Здравей troia
17.07.2017 09:33
troia написа:
благодаря ти за подробната и детайлна информация за управлението на Октавиан Август. Бих казала, че му симпатизираш и го харесваш като император. По негово време е царял мир и разцвет на изкуствата. Преди време бях чела малка историческа книга за римските императори и вътре пишеше за интриги, разврат, убийства на близки роднини и всичко в името на властта. Бях отвратена и като цяло нямам добро мнение за онези времена. Виж, изкуството е друго нещо. То показва, че хората в древността са се вълнували от същите неща като нас: чест, смелост, любов, достойнство, почитане на Боговете и култ към младостта и красотата.
Приятна вечер!


Да, Октавиан Август е изключителен, сравнен с другите римски императори.
Донякъде му симпатизирам. Краят му също е бил запомнящ се, щом е останал в историята.

" Беше 19 август. Август попита дали народът по улиците вече се безпокои. После поиска огледало и нареди да му оправят косите. Позволи на приятелите си да влязат. Попита ги:

— Как смятате, добре ли изиграх комедията на живота?

И завърши с гръцкия стих, който актьорите обикновено произнасят в края на представлението:

И понеже играхме хубаво, ръкопляскайте всички и ни изпратете с радост!

Стаята се опразни. Остана само Ливия. Съобщиха, че са дошли пратеници от столицата. Август заповяда да ги въведат и взе да разпитва как е малката дъщеря на Друз, която напоследък боледуваше. Но силите вече го напускаха. Можа да каже само още на Ливия, която го целуваше:

— Живей и помни нашия брак. Бъди здрава…

Умря спокойно, без да усети никаква болка. А винаги бе желал точно такава смърт. "
цитирай
12. ard - здравей leonleonovpom2
17.07.2017 09:41
leonleonovpom2 написа:
Счита се, че причината за интернирането на Овидий, любимец на Август, е Юлия-дъщеря му ". Прославила" се с оргиите си! Особено след смъртта на Агрипа. Овидий също имал вземане-даване с нея и затова Август бил безкомпромисен!
На сенаторите, които се застъпили за Юлия, да не бъде така строг към нея, да не я заточава, пожелал и на тях такива дъщери! За да разберат какво означава това за един баща!
А тя е единствената му дъщеря! Общото им дете с Оливия умира като бебе!
Та Овидий е минал покрай нашите брегове и се е възхитил от високите стени на Анхиало!
Хубава вечер!


Донякъде симпатизирам и на Овидий - ако е бил отказъл на Юлия да участва в оргиите й, евентуално го е очаквала смърт / наредена от Юлия/. А след като е участвал - заточение /наредено от Август/. Това е по-малкото зло. А и стиховете които е написал, докато е бил в Томи дават една добра представа за живота на гетите, за студените зими, за замръзването на Дунав, за студените ветрове и т.н.
В "Писма от Понта" той се сърди на приятелите си в Рим, че не му вярват колко суров е животът в Томи.

Поздрави!
цитирай
13. ard - здравей mt46
17.07.2017 09:52
mt46 написа:
не ми е любим автор. Избрах си този откъс:
"Докато бъдеш щастлив, наброяваш приятели много,
времето щом се смрачи, ти си оставаш пак сам."


За това, как възприемаме един автор, който не можем да четем в оригинал, зависи изцяло от преводача. Не зная дали на български са издадени пълните съчинения на Овидий? Аз ги имам на руски в два тома, но така и никога не съм прочела нещо до край, понеже не разбирам добре руски / особено поезия превод от латински/.
Тази подборка в постинга ми е от друга книга.

Хубав ден!
цитирай
14. ard - Здравей germantiger
17.07.2017 10:08
germantiger написа:
Откъсите от Овидий предизвикват размисъл, особео тези за материалното и дружбата на хората, явно привидна и свързана с материално и телесно. Баща ми Бог да го прости към края на живота си беше стигнал до същите изводи и няма как да е иначе.

Много благодаря също за инфото за личността на Октавиан Август - изключителен НЕХРИСТИЯНСКИ император!


Тези изводи, които е направил баща ти / Бог да го прости/ в края на живота си, за материалното и за дружбата между хората, аз ги направих когато бях на 20 години / просто така се случи, не обвинявам никого, макар че има за какво/.

А какво общо има личността на Октавиан Август с християнството? Ако неговата природа е била поначало неподатлива на съблазни от какъвто и да е вид, това не го прави християнин. И ако един човек е свещеник, пастор - това също не го прави морално духовно извисен човек, ако самата му природа не е такава.
Хората се раждат с определени дадености и си остават с тях до края на живота си. Затова един е Октавиан Август, а друг е Калигула.
цитирай
15. ard - germantiger2
17.07.2017 10:11
germantiger написа:
Изображението за, а не на Овидий е добро, трите фотоса накрая са отново малки, но може би това е твоя стил и почерк да не са набиват на очи картините в твои постинги?!

Наистина приятен постинг въпреки поcледния коментиран детайл от мен.


Картинките наистина не са нищо особено, добавих ги за фон.
Ако искам да видя Констанца, винаги мога да се запиша на еднодневна екскурзия, гледам цяло лято се предлагат такива екскурзии, за съжаление наблягат на шопинга в Мола.

Поздрави и хубав ден ти желая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ard
Категория: Лични дневници
Прочетен: 139008
Постинги: 91
Коментари: 977
Гласове: 3438