Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2017 00:10 - "Аз и Ева Грийн" - разказ
Автор: ard Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1030 Коментари: 13 Гласове:
15

Последна промяна: 02.09.2017 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                             

                                                     "Аз и Ева Грийн"image


Ева Грийн. Гледаш ме от плаката на „Перфектен свят“ и си съсредоточена и гола. Имаш сини очи, наситено тъмно сини очи. Този цвят е от хубавите сини цветове. Не харесвам светлите воднисто сини очи, а твоите мога да понеса.

Не бях те забелязал досега Ева Грийн, не знаех, че съществуваш. Аз идвам от друго измерение,  от друг свят. Още разучавам вашия свят на хората, ще ми трябва време докато го опозная, а вероятно никога няма да го разбера докрай, докато съм тук. Един ден се събудих в боксониерата на втория  етаж, прозореца на която гледа към входа на киното отсреща. И първо видях теб. Не съм на никаква специална мисия, нито изследвам света ви с научна цел, истината е, че не зная какво е моето предназначение. Сега се уча да живея като човек. Всичко е ново и непознато за мен, започвам отначало живот, с който трябва да се справя, нямам друг избор.

Събуждам се сутрин и си правя кафе. Варя го в метално канче за чай, а мирисът на кафето изпълва въздуха в стаята. Изсипвам го в пожълтяла порцеланова чаша, на която има картинка с димящо шварц кафе. От известно време започнах да изпитвам емоции, наскоро изпитах емоцията на внезапната покупка, видях един много хубав съд за варене на кафе и почувствах желание да го притежавам. Това може би изглежда маловажна емоция, но в действителност задвижва голяма част от икономиката в този свят.

Използвах го няколко пъти, но кафето имаше блудкав вкус на оцветена в кафяво топла вода. Пак се върнах към старото канче за чай. С него мога да усетя горчивия вкус на кафе. Пия кафе и гледам през прозореца. Плакатите на киното отсреща се сменят, Ева Грийн теб отдавна те няма, но аз още мисля за теб.

После се приготвям и тръгвам за работа. Всеки ден отивам в един офис, в който прекарвам около 8 часа на ден и върша някакви елементарни операции, за които в последствие получавам така наречените пари, с които си плащам наема за боксониерата, а също си купувам и вещи. Някои от вещите са интересни, но още не съм открил предназначението им.  Открих, че работата придава смисъл на живота на хората. Както и вещите. Както и други неща наречени любов, приятелство,  или копнеж към красота и съвършенство. Тези другите неща още не съм успял да ги разбера.

Емоциите, които започнах да изпитвам са най-разнообразни, питам се дали не съм био робот случайно попаднал в този свят, но ако бях такъв, тогава бих ли си задавал подобни въпроси? Все пак е възможно и да съм, защото не ми расте коса. По-късно ще обмисля този въпрос. Засега се наслаждавам на живота си и продължавам да се уча как да го живея без да предизвикам подозрението на истинските хора родени на този свят.

Наскоро наблюдавах игра наречена бейзбол. Не знаех какво е това бейзбол, всяка сутрин автобусът ми минава покрай едно игрище и полукръговете на игрището ми напомниха на площадки за кацане на кораби. Докато един съботен ден не видях хора на игрището и публика. Наблюдавах ги известно време и така разбрах какво е това бейзбол. Но все пак си мисля, че играта на бейзбол е само за камуфлаж, а това са истински площадки за кацане на извънземни кораби, и действително – аз съм виждал това някъде вече, просто не помня къде.

Ева Грийн. Много пъти те гледах в „Перфектен свят“. Гледах как масовата епидемия поразяваше възприятията и усещанията на хората едно по едно, и в същото време се учудвах, че аз започвах да изпитвам чувствата, които хората губеха. Не вярвам да е съвпадение. Съвпадения няма. Има привличания и отблъсквания, има противопоставяне, има хиляди неща, които все още не разбирам, но съвпадения няма. Всичко е в синхрон във вселената, и ние сме част от това, което се случва.

Тръгвам си скоро от тази планета. Светът в който попаднах е чудесен и странен, има всичко, което му трябва, а не изглежда щастлив.

Не плачи Ева Грийн, той няма да дойде за теб. Ти можеш да го чакаш с години, с векове, но той няма да дойде за теб. Разбрах го, докато го наблюдавах. Той бързаше да избяга от теб, гледаше някак си встрани и беше дистанциран. Така ли искаш да прекараш земните си дни – в съзерцание, в самосъжаление и тъга. Не плачи Ева Грийн, а погледни извън себе си, виж колко е малка твоята планета, а тя е твоето единствено убежище, единствения ти дом. Направи го уютен този свой дом, укрепи го здраво и го пази.

Наскоро разбрах, че тази история не била истинска Ева Грийн.Ти си играела роля, това било професия тук на Земята. Затова плакатите пред киното са се сменяли толкова често.  А аз си мислех, че хората в този свят са избрали този начин да разказват живота си, да споделят своите преживявания. Но защо ли тогава многото хора, които срещнах, докато живях тук също играеха роли, а никой не им плащаше за това.

Разбирам сега, защо съм живял във вашия свят. Да почувствам всички възможни емоции, които са били възможни. Душата ми на пришълец се радваше или измъчваше всекидневно, в зависимост от наситеността на емоцията или от чувството завладяло я в момента и само зеления полъх на дърветата я успокояваше временно. Бъди щастлива Ева Грийн, ще забравя за теб, така както хората забравят един за друг – доброволно, категорично и безкомпромисно.
Тагове:   разказ,   аз и ева грийн,


Гласувай:
15
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - Здравей,
02.09.2017 00:16
Интересно поднесен разказ, звучи хем близко, хем различно.
Хареса ми! :)
цитирай
2. ard - здравей anin
02.09.2017 08:09
Истинският филм с Ева Грийн е Perfect Sence (Перфектно чувство), но там историята е друга и завършва по друг начин.

Поздрави!
цитирай
3. troia - Здравей, ard!
02.09.2017 11:10
Не съм гледала филма, но артиската ми е позната от сериала "Камелот". Много силна и въздействаща игра, а тя като жена притежава естествен чар и магнетизъм.
Имам усещането, че нещо те е провокирало да го напишеш и определено си имала Муза. Страхотно ти се е получило, а в посланията ти има истина и мъдрост. Финалното ти изречение е право в десятката.:)
Хареса ми и то много!
цитирай
4. ard - Здравей troia !
02.09.2017 18:25
Да, вярно е, че бях провокирана - поне по отношение на Ева Грийн:)

Но тъй като споделям мисълта, че зад всяка невероятна история се крие друга още по-невероятна, то мен ме провокираха за едно, а се получи съвсем друго ( като разказ).

Поздрави и хубав уикенд ти желая!
цитирай
5. kvg55 - Разказ за героиня от филм? Интер...
02.09.2017 19:47
Разказ за героиня от филм? Интересно.
цитирай
6. germantiger - ПЛЮСОВЕТЕ според мен
03.09.2017 02:23
Такъв разказ от страна на мъжки герой от начало докрай не си писала и смятам, че се е получило много много добре.

Особен разказ, без пряка реч, с разсъждения и наблюдения и според мен в това също си успяла много добре.

В разказа типично за теб има добро, има човешко и размисли върху него, пак типично за теб има и морал да го нарека.

Още по-типично за теб - СТИЛА ТИ, маниера ти на писане, при теб няма девалвация на ценности, няма триумф на отвратителните примери, умееш да описваш и създаваш т.нар. атмосфера в писане.
цитирай
7. germantiger - МИНУСИТЕ според мен
03.09.2017 02:33
Детайла със съдовете за варене на кафе - да, такива детайли освежават, приближават рааказа до човека, характерните са за днешното писане и показват личен опит на автора примерно в правенето на кафе - разбирам нуждата или влагането на подобни детайли.

Според мне обаче, може да се мине и без тях, защото понякога от високото ниво и атмосфера, подобни детайли рискуват нещата да се леко поопростят примитивно.

Ще рече това може да е минус, но може и да е плюс от моя гледна точка.

...

Приказките и абзаца с космическите и извънзмените кораби - тази лексика сякаш е от 90-те години на миналия век, а днес сме 2017, тук можеше и да освежиш, някак не ми звучи много ок в разказа.

...

Заложила си на финала, на човешкото, на морала, но понякога това ми идва в повече - не от теб, а като абсолютизация. Не мисля, че днес хората сме толкова лоши, лоши, НО И ДОБРИ са били и векове преди нас, не мисля, че е толкова ненормално и лошо дори да играем роли, макара аз например почти никога да не ги играя и все пак.

Не съм съгласен с прищълеца :) света не изглеждал щастлив, напротив, според мен някъде изглежда щастлив, другаде жесток, нещастен, страстен, замислен, всякакъв, но това е моята гледна точка, аз не питая някакво всеобщо разочарование от морала ни днес - кефа се и мразя всеки ден, не изпадам във философски квалификации за света като извънземния, финала звучи много силно в твоя разказ, но зад патоса може да се поспори колко истина се крие всъщност, и разбира се това е моята гледна точка - ти като автор си имаш твоя несъмнено.
цитирай
8. germantiger - С ДВЕ ДУМИ
03.09.2017 02:37
РАЗКАЗА ТИ Е НЕЩО ОТДЕЛНО ОТ ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛА ДОСЕГА

ЗА МЕН Е ТВОЙ УСПЕХ, ХАРЕСВАМ РАЗКАЗА И ТО МНОГО

ИЗНЕНАДВАЩ, НЕТИПИЧЕН, ОСОБЕН

ОТНОВО С ХАРАКТЕРНИЯ ЗАД ТЕБ ПОЧТИ ИЗЯЩЕН СТИЛ

НЯКЪДЕ МАЛКО СКОВАН

И БИХ ПОСПОРИЛ ЗА ПОУКИТЕ ОТ РАЗКАЗА

ИМАМ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ ПРИШЪЛЕЦА СЕ Е РАЗМИНАЛ С ОЧАКВАНИЯТА СИ ЗА НАС ХОРАТА, А НЕ ТРЯБВА

ПРИШЪЛЕЦА Е МНОГО ВГЛЕДАН В ПСИХИКАТА, В ТОВА ВЪТРЕ В НАС, но това е твоята поука, твоя акцент точно в този разказ и споре дмен си успяла!

Бих поставаил този ти разказ в топ 3 на твоите разкази като номер 3, а това впрочем е много - разбира се, според моя вкус
цитирай
9. ard - здравей kvg55
03.09.2017 12:21
kvg55 написа:
Разказ за героиня от филм? Интересно.


Всичко е художествена измислица :)
цитирай
10. ard - Здравей germantiger
03.09.2017 12:30
Благодаря за коментарите - обстойни, анализиращи, детайлни и напълно в твой стил. Все едно правиш дисекция на жаба и в същото време изнасяш лекция върху това. Почувствах се в ролята на жабата :)

Разбира се, че всички в по-малка или по-голяма степен играем роли, само че нямаме възможност да "повтаряме" събитията и всичките ни "роли" могат да бъдат изиграни само веднъж.
цитирай
11. batogo - !!!:))) Хареса ми разказа, Аrd!
07.09.2017 09:37
Харесвам уникатите, а той е точно такъв и дава възможност на читателя да развие въображението и гледната си точка.
Светли, творчески дни от мен!
цитирай
12. ard - batogo добро утро
08.09.2017 10:59
Здравей batogo!

Благодаря за позитивните думи, оценявам го!

Хубав и слънчев ден ти желая!
цитирай
13. radosslav - Хубав разказ
08.09.2017 18:55
Хубав разказ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ard
Категория: Лични дневници
Прочетен: 139008
Постинги: 91
Коментари: 977
Гласове: 3438