Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10 16:47 - Японската декоративна ябълка в парка - разказ
Автор: ard Категория: Регионални   
Прочетен: 617 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 02.10 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                             Японската декоративна ябълка в парка  - разказ

image

Есента, която дойде с цвета на тъмночервен магахон, с пъстрите килими от шарени листа, с вятъра и дъждовете, беше поредната есен която не докосна сърцето на Фиона. Тя само отбеляза, че сега плодовете на декоративните ябълки, които растяха в парка са по-големи, по-плътни от миналогодишните и с по-стипчив вкус.

Тя беше единствената, която си откъсваше по няколко виненочервени плодчета с големината едри дренки и вкус на тръпчиви недоузрели ябълки и разхождайки се из парка опитваше вкуса им. Другите хора не правеха като нея, тя никога не беше виждала никой друг да къса и да яде от тези плодчета, които всяка есен отрупваха ниските дръвчета.

Фиона знаеше, че тези плодчета не са отровни, въпреки градската мълва че са, защото първата година и първия път когато откъсна от тях, тя очакваше поне да почувства леко неразположение от техния вкус, но това не се случи. Никога не беше виждала такива дръвчета досега. Това, че бяха студоустойчиви ги правеше подходящи за студения климат, а яркочервеният им цвят внясяше свежест в мрачните облачни дни. В парка живееха най-различни животни – диви патици, катерици, диви зайци, а понякога се виждаха и елени, за които подобни нискостеблени отрупани с плод дървета осигуряваха някаква храна до много късна есен.

 Фиона не харесваше името си, то й звучеше някак си старовремско, идващо от далеч, смущаваше я това Ф в началото. Не беше срещала досега друга жена с такова име. Само в някои детски книжки имаше момичета- елфи които се наричаха Фиона, но според нея това беше приумица на авторите им да изберат някое странно и рядко срещано име за героите си. 

-          Ако някога срещна истинска елфка, ще поискам да се разменим – си мислеше Фиона, докато се разхождаше из парка един ден.

 В същото време една мъничка елфка беше кацнала на дървото с декоративни ябълчици и си оправяше крилцата, които се бяха усукали от вятъра. Тя беше дочула мислите на Фиона и й стана смешно.

                -О, това момиче не знае колко работа имам, иначе не би си мислила така. Трябва да наблюдавам и да се грижа за всички диви животни в парка, а също за растенията, храстите и дърветата. И аз бих искала да се разменя с нея и да се разхождам безцелно в парка заета с нищо, но за съжаление не става така. Все пак тя ми е симпатична, защото никога не гази из тревата и не плаши катеричките или зайците. Може би ще мога да направя нещо за нея някой ден – се поколеба елфката, която нямаше име.

 Тя не се чуди дълго. Забелязвайки, че Фиона се застоява често около дървото с декоративни ябълки, елфката изплете една мъничка кошничка, и я закачи на дървото, така че следващия път когато Фиона мина оттам видя миниатюрната кошничка закачена на едно клонче и вътре имаше три току що откъснати ябълчици.

                 -Ах, това ако не е шега, май невидимият свят иска да общува с мен – си помисли Фиона, вземайки кошничката.

 Покрай реката растеше върба потопила дългите си клони във водата. Тъй като сега Фиона имаше цел, озъртайки се откъсна няколко върбови клонки, прибра се набързо в къщи и изработи не много точно копие на малката кошничка. След това напълни своята кошничка със сурови лешници и я занесе на същото място на дървото. Беше й любопитно да види какво ще се случи.

 На другият ден Фиона забърза към дървото. Нейната кошничка с лешниците я нямаше, а на нейно място имаше нова миниатюрна кошничка, пак пълна с три малки ябълчици. След това Фиона изработи нова кошничка, която напълни със сурови бадеми и я закачи на дървото.

Тази размяна на кошнички продължи около две седмици, Фиона идваше в най-неочаквано време, но не успя да види кой слага кошничките.

 После на елфката й омръзна това занимание и тя си намери друг обект- едно малко момченце с подсмърчащ нос, което караше колело по алеите в парка и плашеше катериците.

 Фиона не можеше да разкаже на никого за кошничките, въпреки че тя ги беше събрала и те представляваха доказателство, но все пак това можеше и да е шега от някой, който я беше забелязъл в парка, си мислеше тя. Може да се каже, че това й преживяване я накара да се събуди от всекидневието и да започне да обръща по-голямо внимание на заобикалящите я неща, тя усещаше че има невидим свят, но също така имаше и граница, която не можеше да се премине, но мисълта, че някъде там от другия свят я наблюдава някакво същество, я правеше по-внимателна и отговорна.

 image
Гласувай:
12
01. predatorkapredatorka - !!!!!!!!
02.10 18:32
малейй..се по-весело става тук...
от смяхх, ша фръкна, ардке...
цитирай
2. ard - predatorka
02.10 19:09
predatorka написа:
малейй..се по-весело става тук...
от смяхх, ша фръкна, ардке...


Радвам се за теб, и доброто ти настроение.
цитирай
3. germantiger - ...
02.10 23:06
Заглавието поради японското в него ми напомни за вива. Въобще попадна ли на нещо японско по тв или нейде другаде винаги ми напомня с липса за вива.

Браво за изображенията, хубави, големи, особено ми направи впечатление първото.

Харесва ми, че често пишеш за хора с небългарски имена, както знаеш изпитвам презрение към много български неща вкл. и им ената нищо, че българските са побългарени чужди повечето, а Фиона ми се нрави като име.

Фиона прилича на теб - ти на финала си правиш точно такива заключения - смес или микс от ирационално и РАЦИОНАЛНО, също така по-скромно и смирено приемаш случващото се около теб, бих казал по-разумно възприемаш живота.

Кошничките бяха приятен и деликатен или декоративен малък фин детайл, подаръците в тях също, очаквах все пак някакви домапни курабийки или сладки, но такива често си позлвала в други твой разказаи, та за това вероятно си сменила десена така да кажем :)
цитирай
4. germantiger - +
02.10 23:10
Финала и резултрата от случващото се в раказа както казах е типично твой - по-сериозен, по-отговорен и сполза някаква за битието на момичето или жената в случая Фиона.

Ако аз пишех подобен разказ, но както знаеш аз не пиша художествено и нямам влечение за подобно писане - при мен щеше да има няккава идеализация, незрялост и вероятно елемент любов или нещо сексуално между героите, обаче щяха да са елфка и Фион :D, не ФионА.

Познавайки собствените си слабости щях да натоваря героя поне с няколко месечни посещения на дървото и мястото и след приключване размяната на "дарове", елфката обаче ми направи малко кофти впечатление с тази липса на задълбоченост и привъразаност.

От друга сртана именно това е характерно за автентичните елфи в легендите и сагите - те са точно толкова безотговорни, понякога лоши и неангажирани към хората като душа или дълбочина :)
цитирай
5. ard - germantiger
03.10 10:29
Съжалявам за вива. Все пак ти я познаваше добре, а аз не.
Японските неща не ме привличат, въпреки своята красота и причудливост понякога.
Вкусът на тези плодове е точно такъв- стипчив, и никой не ги яде, дори и животните.

Фиона приличала на мен- възможно е донякъде, след като познавам себе си най-добре да пиша за себе си.

Домашни курабийки и сладки очаквай в някой разказ покрай Коледа, още не съм се отказала от тези теми, с риск да досадя на десетимата си читатели в блога :)
цитирай
6. ard - germantiger+
03.10 10:32
Все пак би било интересно да прочета твой разказ с елфка.
Ти имаш афинитет към подобни герои и идеализации, ако си спомням добре Раутунделайн?
цитирай
7. troia - Здравей!
03.10 13:06
Тъкмо тези дни си мислех за теб и дали няма да публикуваш някое разказче. Ето, че ме изненада!
Хареса ми въпреки подробните описания на природата. Понякога са отегчителни, но при теб ми беше приятно и се поразходих с удоволствие с твоята героиня в парка.
Колко жалко, че феите винаги се крият.:) За мен са непознати създания, но на теб чудесно ти се е получило. И аз оприличих героинята на теб.:)

Поздрави!
цитирай
8. ard - Здравей troia :)
03.10 14:55
Благодаря за коментара ти.
Тази седмица всеки ден пиша по един разказ, но няма да ги поствам в блога всичките, един засега стига :)

А относно вълшебните създания, наближава Хелоуин, очаквам някой твой страшен разказ също с някой от любимите ти приказни герои.

Поздрави и от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ard
Категория: Лични дневници
Прочетен: 161053
Постинги: 99
Коментари: 1048
Гласове: 3899